Drepturile pasagerilor

Drepturile pasagerilor

Imbarcare refuzata? Zbor anulat? Cursa in intarziere prelungita?

Companiile de transport aerian au obligatia legala sa va informeze cu privire la drepturile dumneavoastra si la locul in care puteti depune reclamatii.

Intarzierile prelungite
In cazul in care intarzierea este mai mare cinci ore, aveti dreptul sa solicitati rambursarea costului biletului dar numai cu conditia renuntarii la calatorie.

Anularea
Aveti dreptul sa primiti despagubiri banesti, cu exceptia urmatoarelor situatii: ati fost informat cu privire la anularea cursei cu 14 zile inainte, sau orarul cursei redirectionate este foarte apropiat de orarul initial sau compania de transport aerian poate demonstra faptul ca anularea zborului a fost determinata de motive speciale.

Asistenta asigurata de catre companiile de transport aerian
in functie de imprejurari, in cazul in care imbarcarea dumneavoastva este refuzata sau daca cursa cu care calatoriti este anulata ori intarzie, aveti dreptul la asistenta (asigurarea mesei, a mijloacelor de comunicare, a cazarii peste noapte daca este cazul). in cazul in care imbarcarea dumneavoastva este refuzata sau daca cursa cu care calatoriti este anulata, puteti alege intre a va continua calatoria sau a vi se rambursa costul biletului.

Pasagerii cu mobilitate redusa
Pasagerii cu mobilitate redusa si persoanele cu handicap sunt protejate impotriva discriminarii si, cu incepere de la 26 iulie 2008, pot benefi cia de o asistenta corespunzatoare asigurata (in anumite conditii) in fi ecare aeroport de pe teritoriul UE.

Identitatea companiilor de transport aerian
Trebuie sa cunoasteti din timp identitatea operatorului cursei cu care calatoriti. Companiile de transport aerian care nu ofera conditii sigure de zbor sunt interzise sau sunt supuse unor restrictii pe teritoriul Uniunii Europene.
Aceste companii sunt prezentate la:
http://air-ban.europa.eu

Raspunderea
Companiile de transport aerian raspund pentru pagubele produse in urma intarzierii curselor (pana la ± 4.800 EUR), pentru deteriorarea si pierderea bagajelor (pana la ± 1.200 EUR) precum si pentru vatamarile corporale sau decesele produse in urma accidentelor.
Ele nu poarta insa aceasta raspundere in cazul in care au luat toate masurile posibile pentru a evita pagubele produse sau daca s-au afl at in imposibilitatea luarii unor astfel de masuri.

Pachetele turistice
Operatorii de pachete turistice au obligatia sa prezinte informatii corecte cu privire la biletele de vacanta rezervate, sa respecte obligatiile contractuale si sa asigure protectia pasagerilor in cazul insolvabilitatii organizatorului.

Mai multe informatii?
Sunati la numarul gratuit* din orice punct in care va afl ati pe teritoriul UE, in timpul programului de lucru (09:00 – 18:30 CET in zilele lucratoare).

00 800 6 7 8 9 10 11

* Anumiti operatori de telefonie mobila nu permit accesul la numerele cu prefi xul 00 800 sau taxeaza aceste convorbiri.
in unele cazuri, aceste convorbiri pot fi taxate daca sunt efectuate de la un post telefonic public sau de la hotel.

Pentru apeluri din afara UE (se aplica tarife normale):
(32-2) 299 96 96

http://apr.europa.eu
http://air-ban.europa.eu

Din - Regulamentul (CE) no. 261/2004 al Parlamentului si Consiliului Europei (extras din Jurnalul Oficial al Uniunii Europene). Pentru mai multe informatii - numar gratuit - 00.800.67891011.
Companiile aeriene tip low-cost sunt companii care ofera in general bilete la preturi scazute, prin eliminarea unor servicii traditionale oferite pasagerilor. Companiile aeriene de acest tip se supun aceluiasi regulament CE nr. 261/2004 al Parlamentului si Consiliului Europei, privind drepturile pasagerilor.
Atat pentru companiile aeriene traditionale, cat si pentru companiile low cost, biletul constituie evidenta contractului de transport intre Transportator / companie aeriana si Pasager, al carui nume este inscris pe bilet.
Pentru a fi informati despre obligatiile pe care le au in momentul calatoriei, pasagerii pot accesa direct pagina de web a companiei de zbor sau pot obtine informatii de la reprezentantii acesteia.